Nieuwe uitdaging Denk na!

“Denk na.” Als docent zeg je het misschien regelmatig tegen je leerlingen, als ze voor een nieuwe uitdaging staan en instant antwoorden willen. Nadenken is een mentale activiteit, die plaatsvindt in ons brein. Door oplossingen te bedenken voor problemen ontstaat er een heel netwerk van zenuwcellen dat daarvoor banen aanlegt.

Hoe vaker eenzelfde probleem zich voordoet,  hoe sterker de verbinding in het brein en je dus minder hoeft na te denken over een oplossing, want die heb je al bedacht.

 Gebaande paden

Je kunt het vergelijken met het aanleggen van een paadje in het bos dat je voor de eerste keer bewandelt. Als je de eerste keer achterom kijkt zie je nog weinig, maar hoe vaker je over dit pad loopt, hoe duidelijker dit zichtbaar wordt.

In het brein betekent dit dat je voor eenzelfde probleem steeds minder hoeft na te denken. Je weet immers de oplossing al.

 

Neuroplasticiteit

Het proces van het aanleggen van nieuwe verbindingen, nieuwe paden, heet neuroplasticiteit. Hoe meer uitdagingen, des te meer verbindingen er worden gemaakt.

Bij een ziekte als Alzheimer bijvoorbeeld,  vallen verbindingen weg, maar als er genoeg zijwegen zijn aangelegd, kan het brein deze routes gaan bewandelen, waardoor het functioneren minder wordt belemmerd en de gevolgen van de ziekte beperkter zullen zijn.

Hoe eerder je begint met het trainen van je brein, des te meer profijt je ervan hebt.

Kortom, uitdaging is goed voor je brein.  

 

Uitdaging is goed voor je brein

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *